Bedriftens historie

1904

Grunnlagt av Ernst Spelsberg og Walther Kaiser

På begynnelsen av 1900-tallet grunnla Ernst Spelsberg og Walther Kaiser firmaet Kaiser & Co i Schalksmühle som pionérer innen industriell produksjon av elektrisk installasjonsmateriale.

Først ble det produsert isolasjonsrør. Sammen med andre bedrifter i regionen la grunnleggerne grunnlaget for en sterk elektrobransje i Sauerland.

1910-19

Bedriftens første utvidelse

Svært tidlig etter grunnleggingen begynte den unge bedriften å vokse. I de første utvidelsesbyggene produseres det ivrig.

1920-29

Startskuddet for en viktig bedriftsgren

I 1926 presenterte bedriften sin første våtromsboks, og dermed gikk startskuddet for en bedriftsgren som har vært viktig helt frem til i dag. I motsetning til plasten som brukes i dag, ble de første våtromsboksene lagd av støpejern.
To år senere overtok Günther Spelsberg i 2. generasjon ledelsen av bedriften, som i mellomtiden har fått navnet Kaiser & Spelsberg.

1930-39

Første forgreningsbokser av plast

Det første plaststoffet bakelitt åpnet for helt nye muligheter i den elektriske installasjonsbransjen. Kaiser & Spelsberg kjøpte en bakelitt-håndpresse: Slik oppsto de første forgreningsboksene av plast.

1940-49

Bedriften spesialiserer seg

Bedriften spesialiserte seg på forgreningsbokser for våtromsinstallasjon. I 1947 hadde eksportmessen i Hannover premiere. Kun ett år senere presenterte Kaiser & Spelsberg seg på den viktige industrimessen.

1950-59

Veiskille og utvidet produktutvalg

I 1956 gikk Kaiser og Spelsberg i hver sin retning. Siden da har bedriften blitt drevet under dagen navn Günther Spelsberg. Allerede ett år senere var den første utvidelsen av produktsortimentet klar. Spelsberg fremstilte nå i tillegg vrinipler, termoplastiske forgreningsbokser og våtromsinstallasjonsbokser.

1960-69

Kapslinger for industrisektoren

Spelsberg begynte å tilby kapslingene sine også i industrisektoren. Siden den gang har bedriften stadig utvidet tilbudet sitt av allsidige kapslingssystemer.
Opp gjennom årene har Spelsberg registrert flere patenter. Mange av dem er i dag en suksess: For eksempel koblingsboksene fra "Rød serie".

1970-79

Kontinuerlig vekst

Bedriften vokser kontinuerlig videre. I 1974 oppstår en ny produksjonshall i Jahnstraße med ca. 3500 kvadratmeter ekstra lager- og produksjonsareal.

1980-89

Utvidet produktutvalg – mange patenter

Produktutvalget fra Spelsberg øker kontinuerlig. Bedriften registrerer mange patenter for forgreningsbokser og kapslinger. Dobbelmembranstusser, strekkavlastninger og automatsikringsbokser er bare noen av nyhetene som sørger for forbedret montering.
En ny pionérytelse: Med utviklingen og produksjonen av en av de første modulkoblingsboksene for solcelleindustrien, slutter Spelsberg seg til en nytt forretningsområde.

1990-99

Nye anlegg

To nye anlegg bygges på 1990-tallet. Først flytter Spelsberg fra Jahnstraße til et nybygg på industriområdet Ramsloh. Etter gjenforeningen av Tyskland investerer bedriften i et produksjonsanlegg i Buttstädt i Thüringen.

2000-09

100 år med Spelsberg

På starten av det nye millenniet presenterte Spelsberg de nye WKE-forgreningsboksene for opprettholdelse av elektrisk funksjon ved brann. Teknologien til kapslingene av spesial-duroplast sørger for mer sikkerhet i brannbeskyttede områder.
Et nytt fokuspunkt er byggingen av et test- og sertifiseringssenter, akkreditert iht. VDE og UL. Mange av de kjente produktene kan Spelsberg nå tilby i industrikvalitet. Takket være de høye materialegenskapene, er de spesielt vanntette, slagfaste og UV-bestandige.
I 2004 feiret bedriften 100-årsjubileum. I ett hundre år har Spelsberg vært synonymt med testet kvalitet for elektrisk installasjon, og de fortsetter å være en familiebedrift med produksjon i Tyskland.

2010-2015

Spelsberg fortsetter å vokse

I 2011 vokste Spelsberg enda mer. I Schalksmühle ble det oppført en ny administrasjonsbygning. Med kjøpet av nabotomta i Buttstädt, ble kapasiteten økt der også.
Siden separasjonen fra Kaiser har Spelsberg registrert i alt 80 patenter – i Tyskland, Europa og resten av verden. Mange av merkene og formene har utviklet seg til velkjente produkter i bransjen. Navn som Abox, Rød serie, minifordelerne AK eller kapslingsserien GTi blir assosiert med navnet Spelsberg.

2013: Bedriften var markedsledende globalt for modulkoblingsboksene, og den egenutviklede strømskillebryteren, som separerer strømomformeren fra generatoren med et tastetrykk, ble senere gjenstand for europeiske forskrifter. Rammebetingelsene i solcellebransjen endret seg imidlertid drastisk. Reduserte godtgjørelser for forsyningen bremset etterspørselen, og produksjonen av solcellemoduler skjer i dag stort sett i asiatiske land. Etter over tjue suksessrike år og med tungt hjerte trakk bedriften seg ut av dette markedet.

2014 Revolusjon i installasjonsteknologien: Med den nye Rapid-Box hevet Spelsberg lista, for med den kan forgreningen av strøm realiseres betraktelig raskere og mye rimeligere. Det nye kapslingssystemet er spesielt utviklet for sikret forgrening av ukuttede ledere inntil 50 mm² (Cu), der hovedklemmen også kan brukes til forbindelse av kuttede ledere. 

2014 Den populære TK-serien blir utvidet med de første variantene av aluminium. De brukes alltid når det gjelder skjerming av elektromagnetisk stråling eller når det er spesielle krav til slagfastheten eller kjemikalieresistensen. 

2015 Verdensnyhet: AK Air er den første fordeleren som puster: Spelsberg overrasker hele bransjen: I den nye AK Air minifordeleren fra Spelsberg kan det ikke oppstå kondens, for ventilasjonselementene sørger for den nødvendige tilførselen av frisk luft. Disse er allerede integrert fra fabrikken uten ekstra bestilling eller montering. Beskyttelsesgraden IP 65 opprettholdes, takket være den permanente konstruksjonen av elementene.