Dechenhöhle i Iserlohn: Spelsberg

Lys i mørket

Minifordelere i Dechenhöhle

Ved nesten 100 % luftfuktighet når ømfintlig elektronikk ofte sine grenser. For å holde dem trygge, selv under slike ekstreme forhold, og for å unngå kondens, brukes minifordelerne fra Spelsberg i Dechenhöhle i Iserlohn.

Dechenhöhle i Iserlohn tiltrekker seg fortsatt 60 000 besøkende i året, 148 år etter at de ble oppdaget.

«Vinteren 2014/15 oppgraderte vi hele hulen komplett til LED-teknikk», forteller Thomas Warnke, som jobber som elektriker for Märkischen Verkehrsbetriebe, som frem til i dag har forsynt hulen med elektroteknisk utstyr. I forbindelse med dette ble hele kablingen også endret. Der det tidligere var tykke kabelstammer som sørget for forbindelsen mellom de totalt 25 distribusjonene i hulen og de mange lyskasterne, har moderne bussteknologi tatt over. Dermed ble kablingsbehovet betraktelig redusert og de mange releene i distribusjonene kunne vike for moderne elektronikk, som også tar opp mindre plass.

I lys av elektronikken av høy kvalitet, gjelder det nå spesielle krav til distribusjonen. De hittil brukte minifordelerne, merkeprodukter av god kvalitet, men som det regelmessig dannet seg kondens i, var ikke lenger tilstrekkelige.

«Vi har en luftfuktighet på nesten 100 % ved 10 grader Celsius i hulen – men bare helt innerst. Ved inngangene varierer dette alt etter temperaturen utenfor, slik at det på varme sommerdager blir høye fuktighetsinntak ved kondensering av vann», forklarer dr. Stefan Niggemann, daglig leder av hulen og det tilknyttede tyske hulemuseet.

I tillegg var det problematikken med at belysningen i hulen bare kobles inn svært uregelmessig. Under besøkstiden er den kontinuerlig på, men om kvelden blir den slått av i mange timer. Slik ble distribusjonen regelmessig varmet opp innvendig, for deretter å bli avkjølt igjen og trekke til seg den fuktige huleluften. På de tilgjengelige vanntette, men ikke gasstette kapslingene, ble denne fuktigheten værende inni kapslingen, og mengden tiltok over tid – en uholdbar tilstand for de som er ansvarlige, siden det medførte mye vedlikehold og reparasjon.

Akkurat i denne fasen kom Spelsberg ut på markedet med den nye fordeleren AK Air. Alexander Schmidt, medarbeider hos Spelsberg, ble dermed møtt med åpne armer hos sin kunde Thomas Warnke.

Det spesielle med denne kapslingen er fremfor alt de integrerte Air-ventilasjonselementene – en verdensnyhet som pålitelig forhindrer at det oppstår kondens inni fordeleren ved at den muliggjør en permanent utveksling av trykk og luft. Luft som strømmer inn under avkjølingen kan unnslippe igjen ved ny oppvarming, sammen med fuktigheten. 

Ventilasjonselementene er designet slik at vann og fremmedlegemer ikke har noen sjanse til å havne på innsiden pga. den spesielle formen. Beskyttelsesgraden IP 65 kan derfor garanteres, på tross av den permanente luftutvekslingen. 

Legg til produkt til overvåkningslister

Bestående overvåkningslister

Ny overvåkningsliste

organisere overvåkningsliste